Kopaonik,26.02.2021. Danas je na Kopaoniku, na lokaciji Jaram, obeležena slava sveti Simeon Mirotočivi.


Verski obred i rezanje slavskog kolača obavio je jerej Milovan Sokolović a potom je kolačar Saša Maksimović, iz Vlajkovaca, kolačarstvo predao Slavku Kostiću, iz Brzeća.

Pravoslavne crkve, koje se pridržavaju starog julijanskog kalendara, 26. februara obeležavaju Dan Svetog Simeona Mirotočivog, odnosno Stefana Nemanje, osnivača srpske vladarske loze Nemanjića koji je umro na današnji dan 1200. godine.

Stefan Nemanja rođen je u okolini današnje Podgorice 1114. godine, a vladao je istočnim srpskim zemljama.

Tadašnju srpsku državu uspeo je da proširi, aktivno se borio protiv bogumila i smatra se jednim od rodonačelnika srpske pravoslavne crkve jer je pravoslavlje, po vizantijskom modelu, uspostavio kao državnu religiju.

Četiri godine pre smrti, 1196. godine, odrekao se prestola u korist svog sina Stefana i već sutradan se zamonašio. Kao monah prvo je otišao u manastir Vatoped na Svetoj gori.

Stefan Nemanja umro je u srpskom manastiru Hilandar, koji je osnovao zajedno sa svojim sinom Rastkom, monahom Savom.

Sava je preneo njegove posmrtne ostatke 1208. godine u Rašku, da bi nad njima izmirio svoju stariju braću Stefana i Vukana koji su se borili za vlast, a njegove mošti su tada položene u njegovu zadužbinu, Studenicu, u kojoj se i danas nalaze.