Kopaoničko Metođe je narodno svetilište Kopaonika, čudotvorni izvor sakriven u vrletima Brzećke reke.

Metođe je i prirodni rezervat u okviru NP Kopaonik , karakterističan je po šest fitocenoloških različitih smrčevih i bukovih zajednica kao i po velikom broju retkih i reliktnih biljnih vrsta.

Do Metođa se najlakše stiže idući asfaltnim putem ka Kopaoniku sve do ulaza u rezervat, na velikoj krivini, i dalje obeleženom stazom do svetilišta.

Po prelasku  jednog od mostića ubrzo se dolazi do gejzira hladne vode (sa desne strane staze), čiji mlaz dostiže visinu oko 5 metara.

Dalje idući obeleženom stazom niz potok nailazi se na napušteno, srednjovekovno rudarsko okno iz koga teče pitka voda.

Potom, po prelasku preko još jednog mostića na Brzećkoj reci ulazi se u gustu četinarsko- bukovu šumu odakle se za 20-25 minuta stiže do svetilišta.

Metođe je narodno svetilište koje je posećivao sveti Metodije, gde je meditirao i prepisivao svete knjige. Nepristupačnost ovog prostora unosi mir u svakog posetioca. Prostor je zapravo prostrana podkapina ispod stenovitog masiva od petnaestak metara visine. U samom uglu pećine izbija voda kojoj se pripisuju lekovita svojstva.

Trećeg jula svake godine, počev od 1504. godine, slavi se kao rudarska kopaonička slava kada se na ovom mestu okuplja silan svet sa Kopaonika, podkopaoničkih mesta i šire okoline. Naime, prema predanju, Turci su 3. jula 1504. godine (Sv. Metođije), naterali rudare da siđu u rudnik i da kopaju rudu. Nastalo je veliko nevreme sa gromovima koji su zapalili rudnik i tom prilikom su nastradali rudari.

Duž pešačke staaze su predviđena mesta za odmor, klupe i stolovi gde možete uživati u pogledu, čistom vazduhu i osvežiti se vodom sa planinskih izvora.