Državno finale Dunav osiguranje Sportskih igara mladih Srbije 2020. održaće se u Brzeću u periodu od 11. do 27. septembra – saopštili su iz organizacije Sportske igre mladih. Na takmičenju će se naći dečaci i devojčice, koji su u svojim gradovima na turnirima Igara ostvarili plasman u najviši rang takmičenja.

Finale u svim sportovima, za sve ostale kategorije, u skladu sa Pravilnikom o organizaciji takmičenja, održaće se na sportskim terenima kompleksa „Junior” u Brzeću, a učesnici će biti podeljeni po sportovima, u tri smene. U svakoj od smena očekuje se oko 450 učesnika, a na snazi će biti stroge epidemiološke mere, istaknute i na sajtu www.igremladih.rs, kojih se bezrezervno moraju pridržavati svi učesnici.

U prvoj smeni, od 11. do 13. septembra, nastupiće finalisti u rukometu, Lino između dve vatre, tenisu, stonom tenisu i šahu. Planirano je da u petak, 11. septembra, SIM-ovci doputuju u Brzeće, a subota je dan za takmičenja. U nedelju, 13. septembra, od 10 sati, u završnici Državnog finala, igraće se polufinalne i finalne utakmice, nakon čega slede proglašenje pobednika i dodela medalja.

Isti raspored aktivnosti važi i za ostale dve smene. U drugoj smeni, koja je planirana za period od 18. do 20. i/ili 21. septembra (termin je podložan izmenama zbog planiranog TV prenosa), održaće se finale turnira u malom fudbalu Coca-Cola kup za dečake i devojčice. Utakmice će se igrati 19. septembra, a narednog dana u planu su polufinala i finala i dodela medalja pobednicima.

Biće izuzetno atraktivno poslednjeg vikenda septembra, od 25. do 27. septembra, kada su na rasporedu odbojka, ulična košarka i odbojka na pesku. Glavni dan za takmičenja je 26. septembar, a narednog dana najbolji će se boriti za medalje u polufinalnim i finalnim utakmicama. Odmah nakon toga sledi i proglašenje pobednika i dodela priznanja.

Time će biti kompletiran spisak SIM-ovaca koji su u ovogodišnjoj sezoni Igara pokazali naveće kvalitete i to ne samo na sportskom terenu, već i van njega. Poznato je naime, da na Igrama pobeda i talenat za bavljenje sportom nisu prioritet, već da titulu nose deca koja pre svega pokazuju da su lepo vaspitana, da znaju šta je fer-plej, da vole svoje prijatelje, a poštuju protivnike, da neguju one najlepše ljudske osobine i da su u ovim vremenima, odgovorna prema sebi i prema drugima i da se ponašaju u skladu sa svim pravilima stavljajući zdravlje na prvo mesto.

Podsećanja radi, ovogodišnja sezona Dunav osiguranje Sportskih igra mladih svečano je otvorena u Priboju, a Karavan radosti i prijateljstva posetio je ukupno 27 gradova širom Srbije, gde su organizovana takmičenja u tenisu, stonom tenisu, šahu, odbojci, rukometu, odbojci na pesku, uličnoj košarci i igri Lino između dve vatre. Tokom sezone je održano čak 177 turnira.

Kao i svih prethodnih godina, i ovog puta je najveće interesovanje vladalo za učešće na turnirima u malom fudbalu – Coca-Cola kup za dečake i devojčice. Turniri za dečake rođene 2005. godine i mlađe igrani su u 25 gradova, a turniri za devojčice istog uzrasta – u 10 mesta u našoj zemlji.

Ranije su održana i tri državna prvenstva Dunav osiguranje Sportskih igara mladih Srbije, čiji je domaćin bio Priboj: u atletici, igri između dve vate i u malom fudbalu za dečake rođene 2009. godine i mlađe.

I pored pandemije koronavirusa, Dunav osiguranje Sportske igre mladih Srbije, uspele su da i ove godine okupe decu i da nastave kontunuitet organizacije takmičenja, uz nešto drugačije uslove u odnosu na prethodne sezone. Pridržavajući se striktnih mera i preporuka Kriznog staba Vlade Republike Srbije, u najlepšoj sportskoj priči u 2020. godini, u Srbiji na svim nivoima takmičenja i u organizaciji ostalih aktivnosti, mladi Srbije nastavili su tradiciju uživanja, takmičenja i druženja u najlepšoj sportskoj priči.

Da bi i u ovoj sezoni učesnici maksimalno uživali u svakom segmentu najlepše sportske priče pobrinuli su se dugogodišnji partneri, pokrovitelji i sponzori Igara: predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić, Vlada Republike Srbije, Ministarstvo prosvete nauke i tehnološkog razvoja, generalni sponzor – Kompanija Dunav osiguranje, kompanije Coca-Cola, Elektroprivreda Srbije, Banka Poštanska štedionica, Naftna industrija Srbije i Podravka Srbija, kao i srpski mediji.
izvor i foto:igremladih.rs