U turističkom centru Brzeće održaće se umetnička kolonija Thrive u periodu od 01. do 08. septembra 2023. godine  na temu aerozagađenja u Srbiji.

Učesnici ove umetničke kolonije su mladi umetnici, naučnici i eko aktivisti iz Srbije i inostranstva koji će se sastati u cilju podizanja svesti o aerozagađenju i pozitivnim promenama koje umetnost može doneti – kroz fuziju nauke, umetnosti i aktivizma.

Uz priliku da stvore nova umetnička dela sa dubokim društvenim značajem umetnici će imati interaktivna predavanja i debate sa naučnicima iz Srbije kao što su uvažena prof. dr Anđelka Mihailov sa Novosadskog Univerziteta, prof. dr Vladimir Đurđević sa Beogradskog Univerziteta, ali i iz sveta – sa naučnicima iz IIASA „The International Institute for Applied Systems Analysis“, TU Vienna, i aktivistma iz Kine, ali i Srbije kao sto su Extinction Rebellion Srbija. Oni će zajedno stvarati informisana remek-dela koja podižu svest o važnosti zaštite životne sredine i vazduha kao njenog neodvojivog dela.

Planirana je i izložba radova kod spomenika na Mramoru 08. septembra u podne.

Organizatori su dr Techn Vesela Tanasković Gassner klimatska naučnica, dr Aleksandra Miric umetnik i konzervator i dipl. ing. arhitekture Mara Tanasković.

Umetničkaa kolonija Thrive je organizovana zahvaljujući Ski Sun and Fun Kopaonik – apartmana smestenih 100 m od Gondole Brzeće, koji su bili najveća podrška i jedini sponzori za sada! Ski Sun and Fun Kopaonik se trudi da približi kako stanovništvu tako i ugostiteljima koncept održivog turizma, pa su tako i na dan planete zemlje 20. aprila u Brzeću organizovali čišćenje prirode.

Većina predavanja u toku trajanja kolonije će biti LIVE na instagram profilu Ski Sun and Fun Kopaonik a kasnije dostupna i on-demand na njihovom kanalu.

Pratite linkove i uživo kako biste saznali više o ovom inspirativnom događaju koji spaja kreativnost i aktivizam!
TKM