Kada ste u Brzeću odvojite vreme da posetite lokalitet Vodopad Jelovarnik koji zahvata jugoistočni deo teritorije Nacionalnog parka Kopaonik. Do vodopada se iz Brzeća stiže tako što na prevoju Mramor, kod spomenika skrenete desno i nastavite lokalnim makadamskim putem koji vodi ka rudniku Zaplanina – vodopad je od prevoja Mramor udaljen oko 4,5 kilometara.

Na putu ka vodopadu prolazi se kroz selo Čelići, jedino selo na teritoriji nacionalnog parka, čije stanovništvo se bavi isključivo stočarstvom i voćarstvom.

Krećući se makadamskim putem naićićete na oznake koje vas navode ka Vodopadu Jelovarnik uz obaveštenje koliko je potrebno vremena za pešačenje.

I posle laganog pešačenja stižete do uređene staze, sa desne strane puta, dugačke oko 150 metara koja vodi do Vodopada Jelovarnik.

Vodopad Jelovarnik formira se na Zaplaninskoj reci, koja izvire u podnožju Nebeskih stolica. Vodopad je kaskadnog tipa i u vreme velikih padavina se pretvara u jednu celinu, veliki vodopad dužine 82 metra. Voda je kristalno bistra i impozatntan je prizor uz zrake sunca koji se probijaju kroz gustu bukovu šumu.

Lokalitet Vodopad Jelovarnik je prirodni spomenik i strogo je zaštićen od svih aktivnosti. U ovom rezervatu razvila se najbujnija bukova šuma na Kopaoniku pa su pojedina stabla visoka 30-35 m i debela preko 1 m. Takođe, ovde se može videti planinski javor, glacijalni relikt i endemit Balkanskog poluostrva.